2010

Hemma 2010

Hemma

Borta 2010

Borta

Hemma Alternerande 2010

v
Åtvidabergs FF
April 2010

Borta Alternerande 2010

v
IF Brommapojkarna
Augusti 2010

Målvakt Hemma 2010

Målvakt
Hemma

Målvakt Borta 2010

Målvakt
Borta

Tillverkare: Puma
Sponsor: Resurs Bank

2010 innebar endast mindre förändringar i matchstället; lite ny reklam på tröjans ärmar och, framför allt, nya strumpor. Nu sågs senaste långköraren Inter Sport inte till, utan i stället använde man en standrardmodell från Puma. Egendomligt nog valde man en röd strumpa med vita detaljer, inte blå detaljer, som kanske hade varit mest logiskt. Hur som helst var det ett välkommet byte.

Vidare kan man konstatera, att när strumpornas färg krockar med motståndarnas, byter man bara till det andra ställets strumpor. Om man hade haft ett tredje alternativ, i exempelvis vitt, liknande strumporna till målvaktsstället, hade det passat väldigt mycket bättre.

I denna tröja vann HIF Svenska cupen för fjärde gången, när man på Söderstadion besegrade Hammarby IF med 1-0.

2011

Hemma 2011

Hemma
April-Maj

Hemma 2011

Hemma

Borta 2011

Borta

Hemma Europa 2011

Hemma
Europa

Borta Europa 2011

Borta
Europa

Tillverkare: Puma
Sponsor: Resurs Bank

2011. Nytt ställ, enligt rådande rotationsmönster. Apropå mönster har Puma kommit med ett axelparti i kontrastfärg. Jämfört med tröjan laget bar 1996 är det en klar förbättring. Sin vana trogen kunde Puma dock inte låta bli att göra mönstret asymmetriskt. Det fungerar dock bättre än det gjort tidigare. Shortsen har ett liknande mönster på ena benet. Det fungerar inte lika bra som på tröjan; HIF brukar inte ha så stort inslag av rött på byxorna. Det finns nog en anledning till det.

Fyra veckor innan sista omgången — med tre matcher kvar att spela — säkrade HIF, i denna tröja, sitt sjunde guld i Allsvenskan, genom att besegra Gais på Gamla Ullevi med 3-1. Med samma siffror besegrades på Olympia Kalmar FF, i finalen av Svenska cupen 2011. Därmed tog HIF sin andra cup-titel i rad och femte totalt.

Puma bestämde sig för att göra samtliga deras bortaställ i helvitt. HIF har inte burit helvitt sedan 2003, så det var ett välkommet byte. Ränderna i rött och blått, på tröjan och shortsen, är en fin liten påminnelse om vilka klubbfärgerna är. Resurs Bank bestämde, efter två års sponsring, att deras namn skall synas på en helblå bakgrund. Bara företagsnamnet, som det var tidigare, hade varit väldigt mycket bättre; stora fält med färg bör undvikas vid sponsring. Till sist: HIF har — efter sex år — äntligen dumpat Puma Pace som typsnitt, på åtminstone europaställen.

2012

Hemma 2012

Hemma

Borta 2012

Borta

Hemma Alternerande 2012

v
Åtvidabergs FF
April 2012

Hemma Europa 2012

Hemma
Europa

Borta Europa 2012

Borta
Europa

Tillverkare: Puma
Sponsor: Resurs Bank

Det var endast mindre ändringar i stället under 2012 – varför ändra något som fungerar? – nya strumpor, lite omarbetad reklam på shortsen. Men varför en röd puma på de vita bortastrumporna? Alla andra pumor på det vita stället är mörkblå, varför inte så också på strumporna? Detaljerna gör hela skillnaden. När vi ändå är inne på detaljer; om spelarnummerna hade varit i samma blå nyans, som reklamen och ränderna i tröjan hade det inte bara varit snyggare, utan också mycket proffsigare. Svarta siffror är totalt omotiverat i ett ställ som helt saknar denna färg.

Under bortamötet i Allsvenskan med Åtvidabergs FF fick vi återse en 60-talsklassiker; HIF bar vita strumpor, till en i övrigt ordinare röd-blå utstyrsel. Detta efterfrågades på denna site vid förra mötet med ÅFF (se 2010 ovan) och nu fick vi alltså uppleva en liten "throwback" – 50 år bakåt i tiden. Kan det vara HIF:s generellt magra resultat under 60-talet, som gjort att laget inte burit vita strumpor till ordinare ställ sedan dess?

Ställen som bars i europa-spelet var samma som året innan, med små variationer. I kvalmatcherna till Champions League bars inga märken på ärmarna, i mötena med Celtic FC spelade HIF med stjärnbollen på höger ärm och UEFA:s 'Respect'-logo på den vänstra, i Europa League-gruppspelet bars den tävlingens logo istället på den högra ärmen. Samtliga lag i HIF:s Europa League-grupp spelade normalt helt, eller delvis, i rött, så bortastället blev flitigt använt i denna tävling. I hemmamötet med WKS Śląsk Wrocław spelade HIF i helvitt bortaställ, ingen vanlig syn på Olympia. I bortamötet med Hannover 96 spelade HIF i sina hemmastrumpor. Det har sagts här förut, men det är fortfarande sant; röda strumpor till ett i övrigt vitt ställ är inte snyggt. Läge för ett tredjeställ i stället?

2013 – 2014

Hemma 2013

Hemma

Borta 2013

Borta

Tillverkare: Puma
Sponsor: Resurs Bank

Två säsonger sedan senaste bytet, är det dags för ett nytt ställ – allt enligt hur det brukar vara. Däremot är det femte året i följd, med Resurs Bank som huvudsponsor, när rotationsmönstret på det området brukar vara byte vart tredje år. Tröjans utsmyckning är till stora delar nedtonad, med subtila detaljer: fina linjer markerar ärmarnas muddar, fina linjer i sidan, bryter av en i övrigt nästan helt röd tröja. Avskalat, tillbakahållet, diskret. Fast, tydligen kunde de på Puma inte komma överens om, ifall tröjan skulle ha V-ringad, eller rund hals. Lösningen blev att tröjan fick både och! För att dra riktigt mycket uppmärksamhet till detta faktum, placerades blå sportbils-dekoration framtill på kragen. De blå linjerna i tröjan till trots, linjerna på strumporna är vita, märkligt nog. Får vi aldrig se röd-blå strumpor mer? Puma Pace är numera, äntligen, lagt till handlingarna, och när det gäller typsnitt på spelarnummerna är Puma Gaffer det nu rådande – ingen nämnvärd förbättring. Under 2014 är det dock åter ändrat; siffrorna på spelarnas tröjor använder Matrix Script, vilket HIF sedan flera år använt sig av i sin marknadsföring, medan spelarnas namn, som efter två års frånvaro är tillbaka, använder Wood Antique.

Bortastället är återigen helvitt. De rödblå detaljerna, som påminner om klubbfärgerna, är tillbaka. Till skillnad från förra stället samarbetar de dock inte, utan de tar hand om var sin linje, på var sin sida om tröjan, men i halsen sitter de i alla fall så tätt, att man kan föreställa sig att de hör ihop. Denna design känns som en gimmick, något man kommer att se tillbaka på om några år och himla med ögonen. Men, om nu halva dräkten skall innehålla antingen rött eller blått, och den andra halvan den andra färgen, varför är då detaljerna i strumporna av endast en färg (svart, dessutom)? Och likaså muddarna? I enlighetens namn borde även de följa samma mönster. Ännu bättre hade det förstås varit om alla detaljer endast använt en av dessa färger – blått.

Säsongen 2013 började med ett nytt grepp i svensk fotboll – ett gruppspel i Svenska cupen avgjordes, innan Allsvenskan drog igång. Av någon anledning spelade HIF dock dessa matcher i föregående säsongs matchställ.

2015 – 2016

Hemma 2015

Hemma

Borta 2015

Borta

Tredje 2016

v
Östersunds FK
September 2016

Tillverkare: Puma
Sponsor: Resurs Bank

Efter förra ställets något nedtonade design tar detta ställ det hela vägen. Såhär skall en tröja se ut! Borta är den förra, komplicerade kragen och i stället får vi en klassisk V-ringad hals, accentuerad av den blå färgen i själva V:et. Tröjan är vävd så att breda horisontella ränder svagt framträder, vilket ger en extra elegans. Fullträff! Samma effekt syns på byxorna som är helt i blått, som sig bör. Strumporna är röda, men har fått en helfärgad övre del och denna är vit, en färgkombination som HIF envetet nyttjar på strumporna.

Bortastället är helsvart, efter att ha varit helvitt sedan 2011. Den tvärrandiga effekten gör sig riktigt bra här, det är riktigt snyggt! När HIF mötte Östersund på bortaplan 2016 spelade laget för första gången sedan 2000 i ett tredjeställ, då både hemma- och bortastället krockade med röd-svarta ÖFK. Vit tröja, blå byxor och blå strumpor är den exakta färgkombination HIF:s ursprungliga matchställ bestod av. Toppklass!

2017

Hemma 2017

Hemma

Borta 2017

Borta

Tillverkare: Puma
Sponsor: Resurs Bank

Tröjan för 2017 har ett gemensamt drag med den från 1997–98, nämligen att utmed ärmarna finns ett mönster som går från blått till rött, på ett sätt som gör att det ser lila ut. En annan detalj vi inte har sett sedan 90-talet är knappen i halsen. Uppknäppt ser det lite slarvigt ut, men om den är tänkt att vara knäppt är den då inte överflödig? Överflödig eller ej, snyggt är det i alla fall. Shortsen har tunna revärer i rött.

Bortastället är mörkt blått, med samma mönster längs ärmarna som hemmastället, här i rött. Eftersom det blå här är mycket mörkare än det blå i hemmastället uteblir den lila effekten. Det ser betydligt bättre ut. Den röda knappen i halsen syns mycket tydligare här. Undrar varför de inte valde en konstrasterande färg på knappen i hemmastället? Mörktblått och rött är en kombination HIF inte haft på sina bortaställ sedan 2001.

2018

Hemma 2018

Hemma

Borta 2018

Borta

Tillverkare: Puma
Sponsor: Resurs Bank

Samma tröja sedan föregående år, med ett par små skillnader, såsom ny reklam. Den mångåriga samarbetspartnern Intersport har ersatts med Stadium, som HIF tecknat ett treårigt avtal med. Supporterklubben Kärnan har för första gången fått pryda tröjan.

2019

Hemma 2019

Hemma

Borta 2019

Borta

Hemma 2019 alternativ

v
IF Elfsborg
November 2019

Tillverkare: Puma
Sponsor: Resurs Bank

En röd tröja med ett blått parti som går utmed ärmen är en i grunden vanlig design genom åren. Ovanligt är, däremot, att man låter detta vara den enda utsmyckningen. Det behöver inte vara mer avancerat än såhär, inga komplicerade övergångar eller mönster behövs. Blå ärmslut och blå rund hals, bra så. Shortsen är blå med röda halva revärer, strumporna helt röda. Det blir nog inte mer enkelt än så, själva essensen av ett HIF-ställ.

Bortastället är helvitt, precis som det var mellan 2011–14. Halsen och ärmsluten är fortfarande blå, precis som på hemmatröjan, men partiet som går längs med ärmarna är röda. Det hade nog varit snyggare att göra detta också blått, liknande tredjestället från 2016.

I sista omgången 2019 mötte HIF på Olympia IF Elfsborg i ett matchställ som var en kopia på det laget bar 1999, tjugo år efter det att föreningens sjätte allsvenska guld bärgades.